a
InimaCopiilor_logo

Modernizăm sistemul de transport al nou-născuților grav bolnavi, împreună cu Fundația OMV Petrom, SMURD și Spitalul Marie Curie, București

Foarte mulți nou-născuți grav bolnavi au nevoie încă din primele ore (sau chiar minute…) de îngrijiri care sunt, uneori, peste puterile maternităților în care au venit pe lume.

Pe lângă rapiditatea transferului către secții de terapie intensivă de nivel superior, șansele acestor copii depind de condițiile în care sunt îngrijiți în timpul transportului. Fiecare minut în minus și fiecare dotare în plus pot ajuta la salvarea unei vieți.

Impreuna din prima zi

Aceste dotări au fost achiziționate printr-o finanțare a Fundației OMV Petrom, ca parte din proiectul de strategic de sănătate timpurie Împreună din prima zi, care are ca obiectiv principal reducerea mortalității infantile.

Ca parteneri în acest proiect ne ocupăm de implementarea a două soluții esențiale pentru modernizarea sistemului de transport al nou-născuților critici.

Ambulanta transport neonatal
nou-nascut Marie Curie

6 dintre elicopterele SMURD vor fi dotate cu sisteme de transport al nou-născuților cu incubatoare și anexele necesare.
Astfel, micii pacienți aflați în stare critică vor putea fi transportați nu doar mai rapid, ci și în condiții mai bune.

nou-nascut Marie Curie

Spitalul Marie Curie a primit o unitate mobilă de terapie intensivă neonatală. Concepută special și dotată cu echipamente de top, această unitate mobilă va ajuta medicii să trateze pacientul, încă din timpul transportului, în aceleași condiții ca în Terapia intensivă nou-născuți de la Marie Curie.

Între altele, unitatea mobilă de terapie intensivă neonatală va fi dotată cu:

  • Sistem de răcire corporală: Scăderea temperaturii corpului (hipotermia terapeutică) este esențială pentru șansele de supraviețuire și starea neurologică a nou-născutului care suferă de hipoxie.
  • Aparat de oxigenare cu membrană extracorporală (ECMO): Un aparat de bypass inimă-plămân asemănător celor folosite în sălile de operație în timpul intervențiilor chirurgicale pe inimă. ECMO pompează și oxigenează sângele pacientului în afara corpului, oferind suportul vital esențial pentru bebelușii cu probleme cardiace și/sau pulmonare care pun viața în pericol.
  • Sistem de livrare a oxidului nitric: Oxidul nitric inhalat (iNO) este un vasodilatator pulmonar și este crucial în tratamentul nou-născuților cu insuficiență respiratorie și hipertensiune pulmonară. Administrarea corectă a oxidului de azot îmbunătățește oxigenarea corpului bebelușului și reduce nevoia de terapie de oxigenare cu membrană extracorporală (ECMO).
  • Echipament de streaming live (video și date), prin care echipa terapiei intensive mobile poate discuta și face schimb de informații cu medicii din Terapia intensivă de la Marie Curie care vor primi pacientul.

Fundatia OMV Petrom

 

Mulțumim pentru implicarea alături de noi în lupta pentru șansele nou-născuților grav bolnavi!