Circa 200 de copii puteau fi tratati anual in Sectia de terapie intensiva nou-nascuti de la Marie Curie, care este si era, de departe, cea mai buna sectie de acest fel din tara. Alti 200 erau, din pacate, refuzati. Pentru ca pur si simplu nu era destul spatiu.

Cu ajutorul Fundatiei Vodafone am construit cea mai buna Sectie de terapie intensiva nou-nascuti din estul Europei!

Sectia noua este cu 842% mai mare decat cea veche • in timp ce vechea sectie avea 190mp, cea noua, construita in spatele vechiului spital ocupa un corp nou cu 4 niveluri si o suprafata de 1.600 mp;
 • sectia veche avea 11 locuri, cea noua va putea primi 27 de copii in conditii mult mai bune;
 • este cea mai mare din Romania si va fi cea mai buna din Sud-Estul Europei.

Echipa exceptionala de medici condusa de Dr. Catalin Cirstoveanu s-a mutat in noua sectie in 26 noiembrie 2013 impreuna cu primii pacienti.

Investitia totala

Investitia totala in constructia si amenajarea noii Sectii de terapie intensiva nou-nascuti este de 2.165.000 de Euro, dintre care:

 • contributie Fundatia Vodafone Romania: 1.400.000 de Euro;
 • contributia Asociatiei Inima Copiilor: 615.000 de Euro (din donatii prin SMS, 2% si alte sponsorizari si ajutaore);
 • fonduri ale Spitalului Marie Curie: 150.000 de Euro.

Ce am facut?

Inspirata dupa cea mai buna sectie omoloaga din lume - cea din Spitalul Universitar Iowa - noua Sectie de terapie intensiva de la Marie Curie aduce in Romania un concept complet nou in ingrijirea nou-nascutilor:

 • spatiul de tratament - nivelurile 3 si 4 - ocupa peste 1.000 mp si a fost construit in conformitate cu cele mai stricte norme constructive si medicale internationale;
 • fiecare pacient este ingrijit intr-un compartiment separat sigur si prietenos atat cu pacientii cat si cu parintii a caror prezenta este foarte importanta pentru evoluta beblusului
 • spatiile sunt prevazute cu pandantele verticale duble cu gaze medicale;
 • sistemul performant de conditionare a aerului asigura separarea zonelor cu sterilitate diferita;
 • este posibila efectuarea interventiilor chirurgicale "la pat" pentru pacientii care nu pot fi transportati in conditii de siguranta in sala de operatii si pentru care aceste interventii sunt de importanta vitala;
 • spatiile pentru depozitarea materialelor, pentru prepararea perfuziilor si a laptelui sunt separate si sterile;
 • nivelul scazut de zgomot, conditiile de intimitate, iluminarea indirecta variabila personalizata asigura nou-nascutilor confortul atat de important pentru dezvoltarea psohosomatica din primele zile de viata;
 • sectia dispune generator electric, sisteme performante antiincendiu, de comunicatii si posta medicala;
 • sistemul centralizat de monitorizare si telemedicina permite transmiterea de imagini video si date, in timp real, pentru urmarirea semnelor vitale ale copiilor de catre medici, oriunde s-ar afla acestia, pentru dignosticarea la distanta si realizarea de aplicatii in centrul de training situat la parter. Implementata pe noua tehnologie 4G, solutia este o premiera tehnologica in Romania.

La nivelul 2 al cladirii se afla cabinete de consultatii si spatiile destinate medicilor, asistentelor si parintilor. Familiile vor putea fi primite in spatii dedicate, informarea pacientilor si consilierea lor psihologica fiind aspecte foarte importante.

Centrul de training de la nivelul 1 gazduieste 3 spatii de training pentru urgente neonatale. Sistemul de temedicina permite transmiterea in centrul de training a procedurilor medicale complexe aplicate in tratamentul nou-nascutilor. Centrul va permite astfel efectuarea de consultatii multidisciplinare, diagnosticare complexa in colaborare cu centre specializate din strainatate, dar si pregatirea medicilor si a sudentilor.

De ce era nevoie de aceasta sectie?

Pentru a nu refuza dreptul la viata a cel putin 200 de nou nascuti in fiecare an.
In Sectia de terapie intensiva nou-nascuti de la Marie Curie erau tratati aproximativ 200 de copii. Desi sectia era in permanenta supraaglomerata, alti 200 de nou-nascuti erau refuzati la internare din cauza lipsei acute a spatiului.

Nu vrem sa mai fim pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea neonatala.
Desi mortalitatea neonatala in Romania este in scadere, tara noastra se situeaza inca pe primul loc in Europa (cu o rata de 8‰ in 2012, conform statisticilor Bancii Mondiale)

Spitalul de copii Marie Curie este cel mai mare spital pediatric din tara si are rezultate remarcabile.
Spital multidisciplinar, cu multiple posibilitati de diagnostic si tratament, catre care sunt directionati foarte multi pacienti din toata tara, cu patologii variate si dificile, Marie Curie trateaza annual chiar si 30.000 copii.

Sectia de terapie intensiva nou-nascuti de la Marie Curie avea deja cele mai bune rezultate din tara.
Sectia, avand cea mai mica rata de mortalitate infantila din tara, apropiata de media din centre europene de prestigiu, trata cu succes anual circa 200 de nou nascuti si chiar prematuri sub 1000g cu patologii severe, malformatii digestive, malformatii pulmonare, hernii diafragmatice, traumatisme obstetricale, boli infectioase severe, afectiuni neurochirurgicale.
Sectia are personal medical bine instruit si dedicat, medici cu specializari in strainatate, in centre renumite, cu experienta deosebita in specialitatea lor. Astfel, mortalitatea neonatala in spitalul Marie Curie a scazut de la valori de 70-80% in anii '90, la 13-15% in prezent, in conditiile abordarii unor patologii mult mai grave.

Pentru ca stim ca se poate!