DEPARTAMENTUL DE CARDIOCHIRURGIE DE LA MARIE CURIE

FUNCTIONEAZA!

In 23 septembrie 2013, la Marie Curie, in Centrul de excelenta pentru malformatii cardiace s-a facut prima operatie!

Operatia a deschis misiunea pilot desfasurata la Bucuresti de o echipa de medici italieni, in cadrul Programului de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice initiat de Ministerul Sanatatii, in cooperare cu Clinica San Donato din Milano.

Primul copil operat a fost o fetita de 6 ani care suferea de un defect septal interatrial. Operatia s-a desfasurat cu bine, fetita s-a trezit la nici 3 ore dupa operatie, zambind. Starea ei este acum buna! Speram ca se va recupera cat mai curand!


Echipa de medici condusa de Profesor Dr. Alessandro Frigiola a operat pana miercuri, 25 spetmebrie, 5 pacienti cu malformatii congenitale de cord. Miercuri dupa amiaza a fost facut si primul cateterism de urgenta. O fetita de numai 30 de ore a fost primul pacient pentru care s-a folosit angiograful cardiac. Septostomia de urgenta ii ofera fetitei mai mult timp pentru a ajunge la operatia de care are nevoie. Speram sa fie totul bine!


Medicii si asistentele din Italia au ramas la Bucuresti pentru a asista copiii operati pana la incheierea perioadei critice postoperatorii, cand acestia au fost transferati in Sectia de Cardiologie a spitalului.

Aceasta prima misiune medicala este, totodata, si o oportunitate de pregatire pentru personalul nou-angajat al Departamentului de cardiochirurgie pediatrica (asistenti medicali pentru sala de operatie, asistenti pentru terapie intensiva si tehnicieni in circulatie extracorporala).

Activitatea chirurgicala in Departamentul de cardiochirurgie incepe anul acesta cu misiuni medicale periodice si va deveni tot mai sustinuta si fluenta in perioada urmatoare.


Multumim Ministerului Sanatatii, initiatorul Programului de Dezvoltare a Chirurgiei Cardiovasculare Pediatrice, atat de necesar in situatia in care sute de copii romani care nu pot fi tratati in tara sunt trimisi in strainatate pentru operatiile fara de care nu pot supravietui.

In 2009 am initiat proiectul amenajarii departamentului de la Marie Curie cu speranta ca multi, cat mai multi dintre acesti copii vor putea fi salvati in Romania. Asociatia Inima Copiilor isi propune sa sustina in continuare departamentul prin suplimentarea misiunilor medicale, sustinerea pregatirii personalului si sustinerea materiala a activitatii. Vom continua sa facem asta in urmatorii ani, in incercarea de a ajuta departamentul sa devina independent si performant cat mai repede.

Va suntem nespus de recunoscatori tuturor celor care ati crezut impreuna cu noi in acest proiect si care ne-ati ajutat ca Departamentul de cardiochirurgie de la Marie Curie sa devina realitate.

In numele copiilor care vor fi salvati aici, va multumim din inima!

...ESTE GATA DIN FEBRUARIE 2011...

Am terminat de amenajat cel mai modern spatiu medical din Romania - Departamentul de cardiochirurgie de la Marie Curie. Acest lucru s-a intamplat in februarie 2011.

Noul departament de cardiochirurgie este format din:

  • Chirurgie: 1 sala de operatii cardiochirurgie, 1 sala de operatii neurochirurgie, 1 spalator, 1 camera pre-anestezie,
  • Terapie intensiva: 2 saloane de terapie intensiva, camera asistente, camera medici.
  • Laborator de cateterism: camera angiograf, spalator, camera monitorizare, camera pentru echipamente angiograf.
  • Altele: diverse spatii pentru depozitare, camere medici, vestiare, spatii anexe, holuri.

...In ultimii doi ani...

In luna martie 2011 au fost aprobate de catre Ministerul sanatatii un numar de 22 de posturi pentru noul departament iar in septembrie, in sedinta de guvern, alte 56 de posturi. Angajarile au intarziat aproape doi ani, acum Spitalul a inceput sa angajeze medici si asistente. Cu totii vor trece printr-o etapa de pregatire aboslut esentiala pentru formarea echipei.

Pregatirea personalui medical pentru cardiochirurgia pediatrica este o sarcina dificila, in Romania existand extrem de putin personal specializat in acest domeniu. Inima Copiilor va sustine in continuare primii pasi ai departamentului prin organizarea de misiuni mdicale si scolarizarea in strainatate a medicilor si asistentelor.

In iunie 2013 Ministerul Sanatatii a initiat programul national de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice, prima prioritate a programului fiind chiar centrul de la Marie Curie