SECTIA DE CARDIOCHIRURGIE PEDIATRICA DE LA INSTITUTUL INIMII DIN CLUJ

In perioada iulie 2006 – martie 2008, Asociatia Inima Copiilor s-a implicat activ in sustinerea Sectiei de cardiochirurgie pediatrica a Institutului Inimii "Niculae Stancioiu" din Cluj Napoca.

In 2006, situatia materiala a acestei sectii era una deosebit de dificila:

  • ecograful folosit la diagnosticarea pacientilor era foarte vechi;
  • nu exista echipament de sala dedicat operatiilor pentru copii;
  • nu exista o terapie intensiva pentru copiii operati;

Avand in vedere toate acestea, asa cum s-a exprimat la vrema respecitica, Dr. Mircea Barsan, directorul Institutului Inimii, aceasta sectie urma a fi desfiintata. Astfel, putem spune ca ajutorul nostru a dus la salvarea celui de-al doilea loc din tara unde se operau copiii bolnavi de inima si implicit la salvarea multor copii, care altfel nu ar fi putut fi diagnosticati si operati.

Dotare cu aparatura

Ca urmare a identificarii necestitatilor, dupa consultari cu personalul medical si dupa indelungate negocieri cu reprezentantii companiilor distribuitoare de aparatura medicala, Asociatia Inima Copiilor a achizitionat pentru Institutul Inimii urmatoarele aparate:

  • 1 masina de circulatie extracorporala Terumo;
  • 1 ecocardiograf Seqouia, Siemens;
  • 5 monitoare pentru terapia intensiva, Philips;

Suma cheltuita pentru aceasta achizitie a fost de 475 598 Euro. Fondurile au fost obtinute prin bunavointa unei fundatii umanitare din Elvetia, care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

Misiuni medicale umanitare

Am organizat misiuni medicale ce au presupus prezenta la Cluj a unor echipe medicale multidisciplinare alcatuite din specialisti italieni (medici, specialisti ATI, asistente etc.). Cu ocazia acestor misiuni intinse pe durata a cateva zile sau saptamani au fost examinati si operati copii in colaborare cu specialistii Institutului Inimii.

Nr. PerioadaNumarul de persoane aflate in misiuneNumar copii operatiObservatii
112–22 nov 200688Multi copii examinati
225 febr–4 martie 200777Multi copii examinati
314–21 iunie 200765Multi copii examinati
414–21 iulie 200722
527 oct–4 nov 200775Operatii foarte dificile
68–15 martie 200854Multi copii examinati