ASOCIATIA "INIMA COPIILOR"

Suntem Asociația "Inima copiilor", organizaţie nonguvernamentala constituită în ianuarie 2006.

Scopul nostru este acela de a ajuta copiii cu probleme medicale, în special cu afecţiuni cardiace.

Existenţa asociaţiei este pe deplin motivată de situaţia din România.

  • Conform Comunicatului Ministerului Sănătăţii Publice din 5 mai 2007, "la populaţia României se nasc anual 900 de copii cu malformaţii cardiace congenitale". După ultimele informaţii, numărul este considerabil mai mare - în jur de 1500
  • Pentru ca aceşti copii să trăiască şi să ducă o viaţa normală, ei trebuie să fie corect diagnosticaţi şi, în majoritatea cazurilor, operaţi; în jur de 900 ar necesită o operaţie încă din primul an de viaţa, iar ceilalţi într-un moment optim ce se stabileşte de către medici.
  • Din nefericire, în România, nu toţi nou născuţii sunt corect diagnosticaţi, iar cei care suferă de o malformaţie cardiacă congenitală (MCC) nu pot fi operaţi cu toţii în România deoarece în ţară noastră nu sunt în funcţiune, deocamdată, decât două centre specializate în cardiochirurgie pediatrică: Targu Mureș (Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant) şi Cluj (Institutul Inimii). În aceste centre se operează anual în jur de 400 copii, iar un număr care a cresct in ultimii ani (în jur de 200) sunt operaţi în străinătate. Restul rămân în aşteptare. Această aşteptare pe liste, de multe ori fără speranţă, nu duce decât la înrăutăţirea stării lor de sănătate şi, din nefericire, în multe cazuri la deces.

Da, în România se nasc zilnic cel puţin trei copii cu o malformaţie cardiacă congenitală! În România, prima cauza a mortalităţii infantile neaccidentale o constituie malformaţiile cardiace congenitale! Din 100 de nou născuţi unul are o MCC, mulți dintre cei diagnosticaţi nu sint monitorizaţi şi prea puţini sint operaţi pentru a fi salvaţi.

Conform specialiştilor în domeniu, rezolvarea situaţiei de la noi din ţară ar necesită existenţă a cel puţin 3-4 centre de cardiologie şi cardiochirurgie pediatrică cu dotări la standarde europene şi cu personal specializat în domeniu, opţiune care se poate concretiză numai prin existenţa unui program naţional în domeniu, prin finanţări considerabile şi prin dedicaţie profesională.

Refuzând să vedem în cei mici nişte resemnaţi fără voia lor, depunem toate eforturile pentru a oferi o şansă multor copii condamnaţi de neputinţa reală de a li se oferi vreo soluţie.

Sperăm ca într-o zi, în România, rezolvarea situaţiei copiilor cu malformaţii cardiace congenitale să constituie un deziderat atins la care am contribuit şi noi.